Alla myndigheter i nätverket ingår i samarbetet. Se vår webbsida för information om vilka myndigheter som ingår i nätverket.
Under en utlåningsperiod är du fortfarande anställd hos din ordinarie arbetsgivare och det är dina aktuella anställningsvillkor hos din ordinarie arbetsgivare som gäller. Det innebär exempelvis att det är din ordinarie arbetsgivare som betalar ut din lön även under utlåningsperioden. Grundprincipen är att du har samma villkor under utlåningsperioden som på din ordinarie arbetsplats.
Om du som medarbetare är intresserad av att bli utlånad kontaktar du din chef. Om du som chef har ett behov av att låna in eller låna ut medarbetare kontaktar du ditt HR-stöd eller Myndighetsnätverkets koordinator.
Vi tillhandahåller en mall för avtal om in- och utlån av medarbetare. Mallen skrivs ut och undertecknas av båda organisationerna samt berörd medarbetare. Ladda gärna ner mallen här på vår webbplats.
Arbetsgivarverket har en guide med riktlinjer för personallån. Det regleras i myndighetsförordningen. Det är ett sätt att samverka med andra myndigheter för att utveckla och samordna den statliga arbetsgivarpolitiken, skapa goda arbetsförhållanden och ta till vara och utveckla de anställdas kompetens och erfarenhet.
Det kan vara en fördel att varje myndighet inventerar vilka kompetenser som kan behöva lånas in och vilka kompetenser som man kan bistå andra myndigheter med. Det kan ingå i den strategiska kompetensförsörjningen på varje myndighet.
Läs gärna mer om du är intresserad.
Alla myndigheter i nätverket ingår i samarbetet. Se vår webbsida för information om vilka myndigheter som ingår i nätverket.
Det beror på, in- och utlåning är en möjlighet för medarbetare. Finns det behov och förutsättningar kan det bli aktuellt för alla medarbetare.
Kontakta din närmaste chef. Ni kartlägger behov och eventuella möjligheter. Om det är möjligt tar chefen sedan din förfrågan vidare till HR.
Nej, det beror på. In- och utlåning är en möjlighet om de rätta förutsättningarna och behoven finns och kan alltså variera.
Det beror på vilken befattning du lånas ut till. Dina arbetsuppgifter kommer du, din ordinarie chef och den mottagande chefen överens om tillsammans.
För din som medarbetare blir det ingen skillnad i hanteringen jämfört med din ordinarie anställning, inom staten har vi samma semesterregler och semesterförmåner. Din semester hanteras i enlighet med överenskommelsen för in- och utlån, d v s du som medarbetare ansvarar tillsammans med den mottagande chefen för att planera din ledighet. Sedan ansöker du som vanligt om semester hos din ordinarie arbetsgivare/chef.
Du som medarbetare sjukanmäler dig både till din ordinarie arbetsgivare och den mottagande arbetsplatsen. Din sjuklön betalas ut från din ordinarie arbetsgivare.
Alla villkor du har hos din ordinarie arbetsgivare gäller även under utlåningsperioden.
Innan utlåningsperioden startar ska din ordinarie chef informera dig om hur du ska rapportera din tid och vilka eventuella tidrapporteringskoder du ska använda.
De eventuella aktiviteter som mottagande arbetsplats anordnar får du ta del av om möjligt. Det är upp till dig som medarbetare att se till att du inte erhåller dubbla förmåner. Du har fortfarande bara en anställning även om du är utlånad.
Ordinarie arbetsgivare och mottagande arbetsplats kommer överens om hanteringen av arbetsutrustning (exempelvis dator, mobiltelefon, mousetrapper, headset) innan utlåningsperioden startar. Rekommendationen är att din arbetsutrustning lämnas på ordinarie arbetsplats under utlåningsperioden om perioden överstiger 6 månader.
Du behåller din nuvarande lön som betalas ut av din ordinarie arbetsgivare.
Är du utlånad under tid för lönerevisionen hanteras du enligt din ordinarie arbetsgivares riktlinjer. Din ordinarie chef lönesätter dig i samråd med mottagande chef.
Rådfråga din ordinarie chef som i sin tur får ha en dialog med den mottagande chefen.
Mottagande arbetsgivare arbetsleder dig under utlåningsperioden. Din mottagande chef kan alltså beordra dig till att arbeta övertid eftersom du har samma arbetsskyldighet som på din ordinarie arbetsplats.
Grundprincipen är att du har samma villkor under utlåningsperioden som på din ordinarie arbetsplats. Men om du, din ordinarie arbetsgivare och den mottagande arbetsgivaren är överens om att du istället erhåller de flexmöjligheter/förtroendearbetstid enligt rådande avtal på den mottagande arbetsplatsen, är det okej.
Överenskommelsen kan brytas av båda parter med en uppsägningstid om en månad.
Nej, den möjligheten finns inte. Om den mottagande arbetsplatsen har ett långsiktigt resursbehov ska en sedvanlig rekryteringsprocess genomföras.
Mottagande arbetsplats / Mottagande chef ansvarar för din arbetsmiljö, men dialog med ordinarie chef är att rekommendera vid eventuella frågeställningar.
Det beror kanske på frågans karaktär, gör en egen bedömning och kontakta facklig representant.
Ja, du är fortfarande anställd hos din ordinarie arbetsgivare och tiden tillgodoräknas.
Ja, eftersom du enbart är utlånad och din ordinarie anställning gäller.
Om du har arbetsrelaterade besvär ska du ta kontakt med din ordinarie arbetsgivare och följa uttalad rutin för att använda företagshälsovården. Om du är utlånad och under perioden arbetar på annan ort, rådgör med HR för eventuell användning av företagshälsovård hos mottagande arbetsgivare.
I normalfallet bekostas resor av medarbetaren själv, men det går att komma överens om annat i överenskommelsen för utlån (OBS! Parterna ska vara överens innan perioden startar.)
Mottagande arbetsplats står för eventuell verksamhetsknutna resekostnader som t ex biljetter, hotell och taxi.
Överenskommelsen ska diarieföras på respektive myndighet hos HR.
Om placeringen på den mottagande arbetsplatsen är säkerhetsklassad sker säkerhetsklassning i linje med ordinarie process för detta inför din period som utlånad.
Nej, eftersom din ordinarie arbetsgivare betalar ut din lön som vanligt.